sobota, 15. december 2018

MOJ SLADKI IZZIV 9.DEL - MANDLJEVI OBROČKI

Decembrska peka je v polnem teku, zato so ponovno izbrani piškoti:)  Tokrat sem pobrskala po knjigah Alenke Kodele, ki peče odlične sladice. Recept za marelične obročke z mandlji sem našla v njeni knjigi Najboljši piškoti, sladki grižljaji in slano pecivo. 

Najprej sem zgnetla testo iz 180 g gladke moke, 30 g sladkorja, 125 g masla in 1 rumenjaka. V receptu piše, da bi se naj v testo dodalo tudi malo naribane limonine lupinice, vendar je nisem imela, tako da sem to sestavino izpustila. Testo sem najprej zgnetla zelektričnim mešalnkom - z gnetilnim kavljem, ko se je vse povezalo, sem še malo ročno pregnetla. Testo sem dala za pol ure v hladilnik.
Za mandljevo maso sem zmiksala skupaj 200 g mletih mandljev, 180 g sladkorja v prahu, 2 beljaka in 1 žličko vanilijeve arome. Nastala masa je precej kompaktna.


Testo za kekse sem vzela iz hladilnika, razvaljala in izrezala kroge premera 4 cm.
V vrečko za okraševanje sem dala nastavek in mandljevo kremo. 
Po nekaj nabrizganih keksih in boleči roki je počila vrečka. Masa je zeeelo kompaktna in gre težko brizgati.
Zato sem se odločila poenostaviti zadevo in sem kar ročno oblikovala kroglice iz mandljeve mase in jih polagala na kekse. V vsako kroglico sem z kuhalnico naredila luknjo in jo napolnila z marelično marmelado.
Pekla sem jih 12 minut pri 185 C.

Končna ocena? Plus: odličen okus, sem jih uvrstila na seznam božične peke:)
Minus: masa je preveč trda za brizganje.
Ni komentarjev:

Objavite komentar