nedelja, 4. november 2018

SLADKI IZZIV 4.DEL - ULTIMATIVNA ČOKOLADNA ROLADA


Podnaslov: ali kako ti lahko majčkeno rumenjaka pokvari sladico...
Med brskanjem sem naletela na knjigo Mary Berry, ki je najbolj znana kot  sodnica v oddaji ''The Great British Bake Off''. 
Všeč mi je bil njen recept za ultimativno čokolado rolado - zanimiv zaradi tega, ker v testu ni moke in ker se po peki ne zvije takoj, ampak se na pekač da rešetke za hlajenje in preko vlažna krpa (za 6 ur).

In tako sem se lotila recepta. 
Natehtala sem 175 g čokolade (Callebaut temna čokolada) in  175 g sladkorja. Pripravila sem temni kakav v prahu in iz hladilnika vzela 6 jajc.
Nato sem se lotila ločevanja beljakov in rumenjakov. In sredi ločevanja mi je nekaj rumenjaka pobegnilo v beljake. Jooooj :( Ker nisem hotela zavreči jajc (pa tudi v hladilniku jih nisem imela več), sem nadaljevala z ločevanjem.
V drugi posodi sem miksala rumenjake in sladkor, cca. 5 minut, da je nastala svetlo rumena krema. Čokolado sem stopila v mikrovalovni pečici in jo dodala kremi. Nato sem dodala še 2 žlici kakava.Beljakom sem dodala ščep soli in jih poskusila stepst v sneg. Misija nemogoče , nastala je pena. Tudi po 10 minutnem stepanju ni šlo. Tako sem pač dodala takšne beljake.Masa je bila seveda kar tekoča. Vlila sem jo v pekač obložen s peki papirjem. Pekla sem 20 minut na 180 C.


Testo sem obrnjeno dala na krpo. Peki papir sem malo navlažila, da se je lepše ločil od testa.Kot je pisalo, sem pustila, da se rolada ohladi. V receptu je pisalo, da bi naj na pekač oz. rolado dala rešetke in preko vlažno kuhinjsko krpo. Vendar tega nisem naredila, ker mi testo ni uspelo kot načrtovano. Običajno bi še toplo rolado zvila in pustila, da se ohladi. Ampak v receptu piše, da naj se zvije hladna.  Piše,da naj se ne sekiramo, če poči, da je to del njenega šarma :))
Rolado sem namazala s stepeno sladko smetano.


Rolado sem zvila, malo je počila.Ko pa sem jo poskusila prestaviti na pladenj...katastrofa...no, nič kaj šarmantno ni izgledala:)

Želela sem jo malo polepšati in ker sem imela še nekaj stepene sladke smetane, sem ji dodala nekaj Nutelle. Nato sem s to kremo premazala rolado. Preden sem jo namazala, sem ji malo ''ročno '' popravila obliko. Z vilicami sem naredila vzorec ''deblo'' in posula s sladkorjem v prahu.Končni rezultat? Izgled ni ravno najlepši, okus pa odličen!:)
To rolado bom definitivno še pekla, naslednič pa bom ekstra pazljiva pri ločevanju rumenjakov in beljakov.
Ni komentarjev:

Objavite komentar