petek, 19. oktober 2018

SLADKI IZZIV 2.DEL - BRIOŠI S ČOKOLADO


Za tokratni izziv sem izbrala brioše s čokolado oz. ''brioche au chocolate''. Recept je iz knjige, ki sem jo dobila v Bostonu (hvala Eva!:)) : Flour , avtorica je Joanne Chang, ki ima v Bostonu tudi svojo pekarno. Poskusila sem njene ''sticky sticky buns'' in odlične rogljičke iz listnatega testa. 

Eno uro pred začetkom priprave testa sem vzela maslo (310 g) iz hladilnika, saj je pisalo, da mora biti sobne temperature.
 V skledo sem dala 340 g gladke moke,  315 g ostre moke, 1 vrečko suhega kvasa (lahko tudi 28 g svežega kvasa), 82 g sladkorja, 1/2 čajne žličke soli, 120 ml mrzle vode in 5 jajc.  To sem z gnetilnim kavljem miksala pri nizki hitrosti cca. 4 minute, da je nastalo kompaktno testo. Tako kot piše v knjigi, je bilo testo bolj trdo. 

Mehko maslo sem narezala na koščke.  Kocko po kocko sem med mešanjem pri nizki hitrosti dajala v testo. Vmes sem večkrat ustavila mikser in malo ''raztrgala'' testo, da se je maslo lažje vmešalo. Kosme masla sem malo razmazala po testu.
  


 Na začetku je veliko masla bilo na robu posode, potem pa je testo postajalo vedno lepše. Ko je bilo vso maslo vgneteno, je bilo potrebno miksati še 15 minut. V knjigi je pisalo, da je potrebno miksati tako dolgo, dokler se ne zasliši ''slap slap'' zvok testa ob posodo. In res sem po cca. 15 minutah zaslišala tak zvok - kot, da bi testo metali sem in tja po posodi. Tudi razlika v strukturi testa je bila vidna - prva slika je testo na zacetku mešanja, druga pa po 15 minutah.
V knjigi piše, da mora biti testo ''raztegljivo'' in ne lepljivo - v tem primeru dodamo kakšno žlico moke in gnetemo naprej. Če pa testo razpada na koščke, pa je potrebno še nekaj časa miksati. Verjetno je časovni okvir precej odvisen tudi od stroja, s katerim miksamo. Piše tudi, da je testo ok, ko ga lahko v enem kosu vzamemo iz posode. Res je bilo tako, nič ni razpadalo v enem kosu sem ga prenesla na folijo.


Zavila sem ga v folijo, dala v posodo in v hladilnik za 6 ur - piše, da mora najmanj 6 ur vzhajati v hladilniku, najboljše pa je, če ga pustimo čez noč. 
Tatadaaaa - na drugi sliki je testo po 6 urah vzhajanja! Juhu sem bila vesela, lepo se je dvignilo.
Testo sem na pomokanii površini razvaljala na pravokotnik v velikosti 50 x 25 cm, debeline 6 mm. 


Narediti bi morala še slaščičarsko kremo po receptu, ampak sem ubrala bližnjico in jo naredila kar iz vrečke (ta iz naše trgovine je res super, nima okusa ''po umetnem'' - klik), uporabila sem 100 g mešanice in 250 ml mleka. Kremo sem razmazala po celotni površini testa. Nato sem spodnjo polovico potresla s temno čokolado Callebaut (klik) - 120 g. Uporabi se lahko tudi katerakoli druga čokolada, narezana na majhne koščke. Zgornjo polovico sem prepognila čez spodnjo:


Razrezala na 10 delov in dala na pekač, obložen s peki papirjem:


Pokrila sem z folijo in pustila na toplem 2 uri, da so vzhajali.


Potem sem jih premazala z jajcem in pekla pri 180 C. V receptu piše, da bi se naj pekli 35-40 minut, vendar so bili moji pečeni že po 30 minutah - po vonju in barvi sodeč. Če bi jih pustila dlje, bi se zažgali. 

 Dišali so zeeelo, kaj pa okus? Slasten! :) Kot bogato, boljše testo za buhtlje s kremo in čokolado, njami.
Še kozarec mleka in topla, domača večerja je tu! Ali pa zajtrk..ali malica..:))
Všeč mi je, da so navodila jasno napisana, recept je razumljiv. Mislim, da se bom kmalu lotila še kakšnega recepta iz te knjige.


Ni komentarjev:

Objavite komentar