Tale kolač je izvrstnega okusa, priprava pred peko pa ne zahteva veliko časa. Testo v kolaču je sočno in polnega okusa, če ga spečemo zvečer za naslednji dan pa je še boljši. Med peko pa iz pečice diši po cimetu...
Sestavine (za tortni model premer 28 cm):
140 g masla (sobne temperature oz. mehko - ne sme pa biti tekoče!)
150 g sladkorja
ščep soli
1 žlica vanilijevega ekstrakta
150 g moke
1 žlička pecilnega praška
50 g mletih lešnikov
3 jajca
pest čokoladnih kapljic
približno 500 g sliv (lahko tudi drugo sadje npr. jabolka, hruške)
2 žlici limoninega soka
1 žlica cimeta
1 žlica sladkorja
Pečico nastavimo na 175 °C.
V manjši skledi zmešamo presejano moko + pecilni prašek in dodamo lešnike. V večji skledi dobro stepemo maslo, sladkor, sol in vaniljev ekstrakt (min. 5 minut). Eno po eno dodamo jajca - za vsako jajce 1 minuto stepamo - torej dodamo 1 jajce in eno minuto stepamo, dodamo drugo jajce...
Po žlicah dodajamo mešanico moke, pecilnega praška in lešnikov. Ko je masa gladke, kremaste strukture, ročno umešamo čokoladne kapljice.
Maso zlijemo v tortni model (na dno damo peki papir, ali pa namažemo z maslom, posujemo z drobtinicami in potresemo. Odvečne drobtinice stresemo iz modla). V testo vtisnemo slive.
Poškropimo z limoninim sokom (približno dve žlici, jaz kar z roko stiskam limono po slivah) in potresemo s cimetom in sladkorjem.
Damo v ogreto pečico in pečemo 40 minut.
Ko se malo ohladi, odstranimo iz modela in posujemo s sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar