petek, 5. september 2014

KRUHKI V OBLIKI BUČ

Za popestritev običajnih kruhkov vam tokrat predstavljamo kruhke v obliki buč - ''prazne'' in polnjene. Kruhki narejeni s testom brez nadeva se lahko jejo tako s slanimi kot tudi sladkimi jedmi. Naredili pa smo tudi polnjene z oranžno kremo in ''koščicami'' v obliki čokoladnih kapljic.Recept za testo:
600 g ostre moke
1 vrečka suhega ali pol kocke svežega kvasa
350 ml mleka
100 ml olja
3 rumenjaki
1 žlica sladkorja
pol žličke soli


Suhi kvas in sol dobro zmešamo z moko. Dodamo mleko, olje, rumenjake, sladkor in vanilijev ekstrakt in gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Testo damo v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati, da naraste na dvakratno količino (približno 1-1,5 ure).
Na tej točki lahko nekaj testa odvzamete in ga obarvate z oranžno jedilno barvo, da bodo buče oranžne barve (zadošča že majhna količina na konici zobotrebca). Naredimo kroglice v velikosti golf žogice. Z nožem zarežemo v vsako kroglico, kot da bi jo hoteli razrezati, vendar ne zarežemo do konca (na sliki). Nož vmes večkrat pomokamo oz. potisnemo v vrečko z moko, da se testo ne prijema na njega.


Ročaj kuhalnice potisnemo v moko in naredimo luknje za peclje. Pečico nastavimo na 175
˚C. Ta čas, ko se pečica segreva, naj kruhki vzhajajo.Pečemo jih 15 - 20 minut. 
Za pecelj uporabimo košček bobipalčke.


 Če želimo, pa lahko v buče damo tudi nadev.
Pripravimo vanilijevo oz. slaščičarsko kremo: 100 g mešanice in 250 ml vode miksamo približno 5 minut. Vmes dodamo kanček oranžne barve. Na koncu ročno umešamo čokoladne kapljice.
Naredimo kroglice, jih sploščimo, na sredino damo žličko nadeva, oblikujemo kroglice in razrežemo oz. nadaljujemo po zgoraj opisanem postopku.

 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar