nedelja, 10. avgust 2014

SLIVOVA PITA Z JAJČNO - VANILIJEVO KREMO


Sezona sliv je v teku in pri nas že diši po slastni slivovi piti. Krhko testo, obloženo z domačimi slivami in prelito z jajčno vanilijevo kremo...bi jo spekli tudi vi? Tukaj je recept:

Sestavine za krhko testo (pekač premer 28 cm):
260 g moke
170 g masla
70 g sladkorja
1 rumenjak
2 žlici sladke smetane
ščep soli

Sestavine za kremo:
3 jajca
1,5 dcl sladke smetane
1 dcl mleka
2 žlici sladkorja
kanček ruma

slive za nadev (lahko tudi drugo sadje, npr. marelice)

Sestavine za krhko testo pregnetemo, da nastane kompaktna kepa testa (cca. 3 minute). Zavijemo v prozorno folijo za živila in damo v hladilnik za najmanj pol ure, lahko pa tudi za dalj časa. Testo lahko pripravite tudi en dan prej in ga pustite v hladilniku čez noč.
Testo razporedite po pekaču za torte ali pite, premera 28 cm. Po celotni površini prebodite z vilicami in pecite 15 minut pri 200°C.
Pekač vzemite iz pečice in nanj položite razpolovljene in izkoščičene polovice sliv.



Pekač dajte nazaj v pečico in znižajte temperaturo na 180 °C. Pečite 15 minut. 
Medtem, ko se pita peče, penasto zmešajte jajca in sladkor, dodajte smetano, mleko, rum in mešanico za kremo. Gladko razmešajte, tako da ni grudic.
Po 15 minutah dajte pito iz pečice in na njo vlijte jajčno - vanilijevo kremo.


Pito dajte nazaj v pečico in pecite še 20 minut - in zelo okusna pita je gotova!
Preizkusite, ko jo boste spekli enkrat, jo boste zagotovo še večkrat!:)





Ni komentarjev:

Objavite komentar